«Τρούφα των Κενταύρων», 11-13 Ιουλ, Αργαλαστή
Την Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 11-13 Ιουλ 2025, στην Αργαλαστή Μαγνησίας,
στο Πήλιο, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου οργανώνει την 6 η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριών Τρούφας «Τρούφα των Κενταύρων».
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με
τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μανιταροεξορμήσεων και υπό την αιγίδα της Ιεράς
Μητρόπολης Δημητριάδος, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου
Ελλάδας και του Επιμελητήριου Μαγνησίας.
Ο κ Στέργιος Παπαϊωάννου, pilioins@otenet.gr , πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου ( https://www.facebook.com/pilionins ) ανακοίνωσε ότι η 6 η
Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριών Τρούφας «Τρούφα των Κενταύρων» περιλαμβάνει
ομιλίες, εκπαίδευση για τα μανιτάρια, επίδειξη συνταγών μαγειρικής, γευσιγνωσία
φαγητών με βάση το μανιτάρι τρούφα, ενώ κάθε βράδυ θα υπάρχουν
μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και την Κυριακή προβλέπεται Θεία Λειτουργία στον
Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Αργαλαστής χοροστατούντος του σεβασμιότατου
Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
Οι ομιλίες περιλαμβάνουν τα θέματα:
«Μανιτάρια: Ένας εδώδιμος φυτικός κόσμος, Ταξινόμηση Πολλαπλασιασμός Παραγωγή», με τον καθ Θωμά Θωμίδη, Διεθνές Πανεπιστήμιο,
«Εισαγωγή στην Ευεργετικότητα των Μανιταριών και Γνωριμία με τα
εδώδιμα είδη των Μανιταριών», με τον καθ. Γιώργο Ζακυνθινό, Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής,
«Τα Μανιτάρια & Τρούφες ως Μοχλός Ανάπτυξης», με τον κ Νεκτάριο Φιλιππόπουλο,
«Τοπική Ανάπτυξη Υπαίθρου», με τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη, δημοσιογράφο ΑγροΝέα & AgroBus,
«Μανιτάρια ένας Μαγικός Κόσμος (Εδώδιμα /Φαρμακευτικά /Δηλητηριώδη)», με τον κ Φίλιππο Καγιά.
«Διατροφή και Υγιεινές Συμβουλές για τη Χρήση Μανιταριών», με την κα Αλεξία Ζακυνθινού, Μ.Sc, κλινικό διατροφολόγο -διαιτολόγο.
«Αντιμετωπίζοντας τον δάκο της ελιάς με τεχνητή νοημοσύνη – ψηφιακή δακοπαγίδα gaiaTrap», από τον κ Μαρίνο Βογιαντζή.
Και συνεχίζονται με:
Επίδειξη συνταγών μαγειρικής από την κα Κική Εμμανουηλίδου, σεφ – συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής και μέλος Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας
Γευσιγνωσία διαφορετικών φαγητών με βάση το μανιτάρι τρούφας από τον κ Φώτη Παρασκευαΐδη
Χρήση μανιταριών σε χορτοφαγικές και vegan συνταγές: Παρουσίαση ιδεών για συνταγές χωρίς κρέας, με τα μανιτάρια να αποτελούν βασικό συστατικό.
Προτάσεις για ελαφρές, χαμηλές σε θερμίδες συνταγές: Ιδανικό για άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, αλλά να απολαμβάνουν νόστιμα πιάτα.
Πωλήσεις κριθαρότου με άγρια μανιτάρια και άλλα υλικά μανιταριών στο περίπτερο της FungiHellas από τον chef κ Νίκο Ζαφειρακόπουλο
Παρουσίαση δημοφιλών τύπων μανιταριών: 1-Άσπρα μανιτάρια: Ευρέως χρησιμοποιούμενα για τη γεύση τους και τη διαθεσιμότητά τους. 2- Πορτομπέλο: Έχουν πλούσια γεύση και χρησιμοποιούνται συχνά σε χορτοφαγικές συνταγές ως υποκατάστατο του κρέατος. 3-Shiitake: Εξαιρετικά θρεπτικά και ιδανικά για πιάτα ασιατικής κουζίνας. 4-Πλευρώτους (Oyster mushrooms): Ιδιαίτερα για συνταγές με πιο έντονη γεύση και 5- Κανθαρέλλες (Chanterelle): Ιδανικά για σάλτσες και εξαιρετική γεύση.