Ψάρι πλακί στο φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά
(Ιδανικό για μπακαλιάρο, συναγρίδα, σαφρίδι ή ακόμα και φιλέτο λαβράκι)
Υλικά (για 4 άτομα):
-
1 κιλό φιλέτο ψαριού ή ολόκληρο καθαρισμένο ψάρι
-
4 ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
-
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
-
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)
-
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Προαιρετικά: 1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, 1 κολοκύθι σε φέτες για συνοδευτικό
Εκτέλεση:
-
Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
-
Προσθέτεις τις ντομάτες, ρίχνεις το κρασί, τη ρίγανη, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζεις για 10 λεπτά.
-
Σε ταψί, στρώνεις το ψάρι και από πάνω ρίχνεις τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτεις τον μαϊντανό και αν θες, πιπεριά και κολοκύθι.
-
Ψήνεις στους 180°C για 30–40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθεί το ψάρι χωρίς να στεγνώσει.