Μείωση των εισφορών υγείας στο 5% από 6,45% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση των εισφορών των συνταξιούχων είναι εφικτή με μικρή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΠΥ που σήμερα φτάνει το 0,22% του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει το 1,2 ή 1,3 δισ. ευρώ σταδιακά ως το 2025 και να πλησιάσει συνολικά ο προϋπολογισμός του στο πραγματικό επίπεδο των 7 δισ. ευρώ, τα οποία πλησιάζει – είναι κοντά στα 6,7 δισ. ευρώ τώρα.
Η χρηματοδότηση με το 0,22% του ΑΕΠ είναι πολύ κάτω από τις προβλέψεις του νόμου, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός του προβλέπει χρηματοδότηση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ.
Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του Αλέξανδρου Παπαθεοδώρου π. προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, την οποία παρουσίασε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.
Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως οι παροχές υγείας είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους. Επεσήμανε όμως ότι μόνο 1,25 εκατ. άτομα έχουν επικουρική ασφάλιση, ενώ παρατήρησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν καταβάλλουν εισφορές σε ποσοστό 50% – εξαιρούνται οι 150.000 επιστήμονες που καλύπτουν τις εισφορές τους σε ποσοστό 80%. Ένα θέμα που πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ είναι η εισφοροδιαφυγή, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το 95% έχει ενταχθεί στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και η εισφορά υγείας είναι μόνο 50 ευρώ το μήνα, έναντι 72 ευρώ το μήνα για το μέσο συνταξιούχο.
Η αλλαγή στη χρηματοδοτική βάση του συστήματος υγείας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση, ανεβάζει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ από φορέα που πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας, σε αγοραστή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας.